Minneord til Egil Borge

Publisert 11. mars 2022 | Klubben | Minneord til Egil Borge

Klubblegenden Egil Borge gikk bort torsdag 3. mars - på stiftelsesdatoen til Fana IL - 92 år gammel.

Med Egil Borges bortgang har klubben mistet sitt kanskje aller største klubbmenneske i Fana ILs historie. Egil går igjen i alt som omhandler Fana, Traverbanen og dagens moderne Nesttun Idrettsplass. Han har vært utøver, trener, lagleder, tillitsvalgt og selvutnevnt vaktmester og ordensmann - og ikke minst en humørspreder av rang.

Det har nesten ikke vært en dag uten at Egil har vært på Nesttun Idrettsplass og i klubbhuset. Fra sin bolig i Tors veg har han hatt kort vei til sine kjære omgivelser. Det har knapt vært tatt et eneste spark på ballen uten at Egil har hatt kontroll på det, det være seg trening eller kamp. Med sin karakteristiske topplue på plass har han overvåket aktiviteten på hovedbanen fra sin plass oppe i gresskråningen. Interessen har vært like stor enten det er herrelaget, damelaget eller aldersbestemte lag som har trent. Ofte kunne han gå ned til trenerne og spørre: "Kem e han der? Han har talent og kan bli nokke".

Mange unge har de siste årene spurt hvem som står der oppe og ser på. Trenerne har gjerne svart: "Det er han som er Fana".

De kunne ikke hatt mer rett. Ingen har vært tettere knyttet til klubben enn Egil Borge. Og ingen har heller vært så populær blant både unge og gamle. Hele tiden har Egil vist et glødende engasjement, og sørget for å holde seg oppdatert på hvem som spiller hvor. Og ofte kunne han trekke både eldre og yngre til side og for å komme med velmente tips og råd etter kamper.

Egil har vært medlem av Fana Idrettslag siden 1946. Han deltok i et hopprenn på Totland. Etter andreplass der falt det naturlig å melde seg inn i idrettslaget. Han var aktiv i flere idretter, men fotball ble etter hvert hans dominerende interesse. Han fikk 148 obligatoriske kamper for Fanas herrelag. I tillegg har han vært trener, lagleder, dommer, leder av fotballgruppen i flere perioder, medlem av ungdomsstyret og utført absolutt alt som kan tenkes av både små og store oppgaver for klubben. Til og med damelaget i håndball trente han en periode.

Opp gjennom tidene er det ikke få spillere Egil Borge har vært enten trener eller lagleder for. Vi snakker nok ikke om noen hundre, men heller tusentalls. Ett år trente han alle lagene til Fana. Da mottsanderlagene kom til gamle Traverbanen, ble de tatt imot med både vennlighet og respekt fra Egil Borges side. Det samme gjaldt dommerne. Etter kampene kunne han gjerne være uenig med enkelte avgjørelser. Da opptrådte han høflig og lyttet til dommerens forklaring fremfor å skjelle vedkommende ut - en holdning som førte til at Egil ble en svært respektert person også i dommerkretser.

Egil har selvfølgelig alt som kan tenkes av hederstegn i klubben, hederstegnet i bronse fikk han i 1968, sølvmerket to år senere, og gullmerket i 1975. I 2010 ble han utnevnt som æresmedlem. Inntil det siste var Egil nesten daglig å se på NIP'en. Han var fast til stede på lunsjsamlingene til Tirsdagsgjengens. Her møtes et tredvetalls medlemmer fra den eldre garde, snakker om gamle dager,og forteller en og annen skrøne. Så sent som dagen før han døde, var Egil innom klubbhuset. "Vi sees på fredag", sa han til farvel. Slik skulle det ikke bli. Heller ikke helgens planlagte hyttetur med sønnen ble det noe av. 

Etter at Egil ikke lenger hadde offisielle verv i klubben, fortsatte han med viktig, nyttig og annet frivillig arbeid for klubben. Som selvbestaltet vaktmester sørget Egil for at området ved Nesttun Idrettsplass skulle se best mulig ut. Om formiddagen kunne han sees vandrende rundt banen for å plukke opp rusk og rask som barn og unge hadde slengt fra seg. Og han var en mester i å finne baller som forsvant fra treningene, spillerne som trente kunne lete aldri så lenge for å finne igjen baller som forsvant. Dagen etter dukket Egil opp i klubbhuset med de forsvunne ballene. Egil hadde tydeligvis nese for å finne dem. Hvis han syntes det gikk for lang tid mellom hver gang Bergen kommune klippet gresset rundt hovedbanen, var ikke Egil snauere enn at han skaffet gressklipper og gjorde jobben selv.

I sitt liv utenom fotballen drev Egil Borge og konen garnbutikk bak Midtun skole. Garnhuset var en velrenommert butikk som samlet kunder fra store deler av Bergen.

Egil Borge har også bidratt som sponsor for klubben opp gjennom årene. Ikke alltid de store engangsbeløpene, men heller over svært mange år. I sum har det derfor blitt ganske mye som han har bidratt med. Og hendte at en og annen spillere slet med å betale egenandel på treningsleir eller fotballsko, hendte det at han stilte opp som sponsor for vedkommende.

Egil Borge har alltid hatt talegavene i orden. Det var derfor ikke uten grunn at han i sin tid var en populær visevert. Det har han vært i over 300 bryllup.

Nå har stemmen hans stilnet og et rikt liv har tatt slutt. Fana har uendelig mye å takke denne ildsjelen for. Maken til klubblegende kan knapt finnes. Fana IL Fotball vil takke Egil for alt han har gjort for klubben, på idrettsbanen, på styrerommet, som et levende leksikon, som "vaktmester", som en god samtalepartner og for en glødende klubbinteresse til siste dag.

Han vil bli dypt savnet på Nesttun Idrettsplass, og vi lyser fred over Borges gode minne.

Mer om Klubben

Sommerpause for servicesenteret

Publisert 1. juli 2024

Med forventning om en intens og knallgøy høstsesong tar servicesenteret til Fana IL Fotball nå en pust i bakken.

Selle & Partners + Fana IL Fotball

Publisert 31. mai 2024

Svein Roger Selle skal bistå Fana-ledelsen med å utarbeide en ny bærekraftig strategi mot 2030.

17. mai-tog med Fana IL Fotball

Publisert 14. mai 2024

Tradisjonen tro stiller Fana IL Fotball med egen fane i prosesjonen til Nesttun.

Få oversikt over alle Fana-kampene

Publisert 15. april 2024

Fana IL Fotball presenterer en tjeneste hvor man får full oversikt over samtlige Fana-kamper.

God som gull

Publisert 30. mars 2024

På Fana IL sitt årsmøte ble Kristian Jæger hyllet da han mottok et fortjent hederstegn i gull.

Kick-off med Christian Kalvenes

Publisert 27. mars 2024

Med god servering og et inspirerende foredrag på programmet inviteres frivilligheten til kick-off på klubbens regning.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram