Fana IL Fotball takker Vidar Brekke

Publisert 19. desember 2020 | Klubben | Fana IL Fotball takker Vidar Brekke

Foto: Jannica Luoto i Bergens Tidende.

En av klubbens virkelige trenerveteraner blir ikke å se i aksjon ute på kunstgresset på Nesttun Idrettsplass neste sesong. 

Når Vidar Brekke heretter lar treningstøyet bli liggende igjen hjemme når han besøker Nesttun Idrettsplass setter det punktum for en over førti år lang trenerkarriere både i Fana IL Fotball og en rekke andre klubber.

Selv måtte Brekke slutte å spille fotball som ganske ung fordi han til stadighet fikk kneet ut av ledd. Det skulle komme både unge og litt eldre generasjoner spillere til gode i både Fana IL Fotball og en rekke andre klubber i kretsen. Vidar Brekkes trenerkarriere startet på Ulsmåg-grusen på slutten av 1970-tallet som knøttetrener. Senere steg han i gradene og fikk ansvaret for klubbens førstelag i både lilleputt-, smågutt-, gutte- og juniorklassen.

I løpet av disse årene var Vidar Brekke med på å utvikle en rekke kommende a-lagsspillere på Traverbanen og i senere år på det som nå heter Nesttun Idrettsplass.

Etter hvert ble hans dyktighet som trener lagt merke til av andre klubber. Mot slutten av 1980-tallet trente han naboen Smørås sitt a-lag opp i daværende 3. divisjon. Etter hvert gikk turen videre til andre a-lag som Kjøkkelvik, Hald, Arna-Bjørnar og Gneist.

Når moderklubben har hatt bruk for ham, har klubblojaliteten til Vidar med jevne mellomrom ført ham tilbake til NIP’en. På midten av 1990-tallet var han med i trenerteamet rundt klubbens på den tiden suksessrike a-lag.

Tidlig på 2000-tallet var Vidar Brekke trener for Gneist. Fra Liland gikk veien videre til Løv-Hams ungdomsavdeling som på den tiden satset sterkt på utvikling av unge spillere noe som førte til at klubben etter hvert klatret oppover i divisjonssystemet like til 1. divisjon. 

Deretter gikk turen tilbake til Fana IL Fotball og Nesttun Idrettsplass der Brekke i to sesonger hadde ansvaret for klubbens G 16-1-lag i 1. divisjon. Fanas a-lag rykket ned i 3. divisjon etter 2010-sesongen. Rune Vindheim overtok hovedansvaret for a-laget året etter, og Vidar var med som assistenttrener da a-laget sørget for retur tilbake til 2. divisjon allerede året etter.

De to påfølgende sesongene var han med i trenerteamet for klubbens u-lag og juniorlag, og hadde ansvaret for å lede klubbens 4. divisjonslag fra trenerbenken. Så fulgte nesten tre sesonger som trener for Bergen Nords a-lag. Mot slutten av sin periode der var a-laget gjennom et generasjonsskifte, og i sin siste sesong der, ble det dessverre nedrykk til 5. divisjon.

Etter et hvileår ble Vidar igjen spurt om han kunne bidra for moderklubben - da som trener for G14-laget på Corvus Energy Fana-akademiet. Som vanlig var det ikke nei i hans munn selv om ikke alle tidligere avskjeder med klubben hadde skjedd i fred og fordragelighet. Når Vidar Brekke gang på gang likevel vendte tilbake, vitner det om sterkt klubbhjerte. Trenerveteranen hadde da hovedansvaret for Corvus Energy Fana-akademiet G14 i 2018 og 2019 for deretter å følge samme gjengen spillere opp i G16-klassen nå i 2020. Fra kommende sesong er det midlertidig duket for et trenerskifte for denne generasjonen Fana-talenter.

Vidar Brekke bidro i en periode også som trener for kretsens aldersbestemte lag. Allerede i 1988 ble han tildelt Fana IL Fotballs hedersmerke i bronse.

Når den evigunge Fana-treneren nå ikke lenger skal være i manesjen på feltet får han bedre tid til å følge med på sitt engelske favorittlag Leeds som omsider er tilbake i Premier League etter flere års ørkenvandring. Når koronaen er over, ser han også frem til å gjenoppta sine årlige kameratturer til England å se nettopp "The Whites" og andre klubber sammen med spillere han i sin tid trente på Gneists a-lag. Denne gjengen har fortsatt god kontakt, også gjennom andre gutteturer og et tippelag.

Vidar Brekke er en trener som sjelden har hatt fravæ og har stått på feltet i all slags vær - tidvis med få spillere fordi mange har sluntret unna i høststormer, sludd og snø. For Fana IL Fotball og mange andre klubber har Brekke vært en kunnskapsrik, engasjert og dyktig ressurs som spillere i mange generasjoner har lyttet respektfullt til. En tydelig trener har alltid hatt sterke meninger om hvordan fotball skal spilles og også om klubbdrift. Brekke sitt mangeårige engasjement gjennom flere perioder for klubben har vært helt unikt og alle ser frem til å se ham på Nesttun Idrettsplass i mange år fremover, selv om det nå blir fra tribuneplass.

Fana IL Fotball takker Vidar for hans bidrag i klubben!

Mer om Klubben

Sommerpause for servicesenteret

Publisert 1. juli 2024

Med forventning om en intens og knallgøy høstsesong tar servicesenteret til Fana IL Fotball nå en pust i bakken.

Selle & Partners + Fana IL Fotball

Publisert 31. mai 2024

Svein Roger Selle skal bistå Fana-ledelsen med å utarbeide en ny bærekraftig strategi mot 2030.

17. mai-tog med Fana IL Fotball

Publisert 14. mai 2024

Tradisjonen tro stiller Fana IL Fotball med egen fane i prosesjonen til Nesttun.

Få oversikt over alle Fana-kampene

Publisert 15. april 2024

Fana IL Fotball presenterer en tjeneste hvor man får full oversikt over samtlige Fana-kamper.

God som gull

Publisert 30. mars 2024

På Fana IL sitt årsmøte ble Kristian Jæger hyllet da han mottok et fortjent hederstegn i gull.

Kick-off med Christian Kalvenes

Publisert 27. mars 2024

Med god servering og et inspirerende foredrag på programmet inviteres frivilligheten til kick-off på klubbens regning.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram