Fana-gutten Mathias Dyngeland fikk sjansen mellom stengene da Norge vant komfortabelt på Ullevaal.
Fana IL Fotball har de siste årene lagt til rette for en komplett fotballutdanning til alle som ønsker å spille fotball uavhengig av forutsetninger og ambisjonsnivå - med andre ord være en livslang interesse for barn, ungdom, voksne og pensjonister.
Barnefotball, ungdomsfotball og seniorfotball inngår i en helhetlig plan som utvikler hele mennesket og skaper gode vaner.
- Leveranser til høyere nivå er i så måte en del av utviklingspyramiden til Fana IL Fotball.
Talentfabrikken
Gang på gang har Fana IL Fotball bekreftet sin identitet og profil som en ledende utviklingsklubb hvor det blir lagt til rette for sultne talenter som vil gjøre jobben som kreves for å utvikle seg til å bli den beste utgaven av seg selv - og gjerne mot høyere nivå.
Klubben har fungert som en døråpner og et springbrett til toppfotballen for en lang rekke spillere det siste tiåret.
Fana-spillere som har lagt ut på en fotballreise regnes alle som gode ambassadører for talentfabrikken til Fana IL Fotball. På Nesttun Idrettsplass har man alltid et ekstra godt øye til karrieren for tidligere talenter og ønsker dem alt godt.
Inkludert i herrelagets utviklingsmiljø
Mathias Dyngeland kan se tilbake på en svært aktiv oppvekst i naturskjønne omgivelser på Totland. Med skiløyper, skog og terrengbane i umiddelbar nærhet var barndomsårene fylt med fart og spenning - herunder utvikle et rått konkurranseinstinkt med og mot sine kjære brødre.
Som for de fleste andre startet Dyngeland fotballkarrieren som utespiller. Til tross for at interessen for målvaktsrollen ble stadig sterkere fortsatte Dyngeland å bekle posisjoner ute på banen etter gode råd fra sine trenere. Dermed utviklet Dyngeland både spilleforståelse og viktige ferdigheter med ballen i beina.
Med en drøm om å bli profesjonell fotballspiller gikk Dyngeland raskt gradene på Nesttun Idrettsplass og inkludert i herrelagets utviklingsmiljø. En ettermiddag i 2011 ble ungdomsskoleeleven rikskjendis da han nesten alene holdt på å slå Brann ut av cupen. Derfra gikk det som det måtte gå med hyppige innkallinger til aldersbestemte landskamper og økende interesse fra flere toppklubber.
Sogndal ble til slutt neste stoppested i karrieren for sisteskansen. Et godt miljø i saftbygden gjorde underverker og Dyngeland utviklet seg voldsomt på Fosshaugane Campus. Seriøst og dedikert treningsarbeid kombinert med et tresifret antall kamper i OBOS-ligaen og Eliteserien gjorde at Dyngeland ble klar for større oppgaver. Burvokteren ble etterhvert klar for Elfsborg, men denne overgangen ble aldri noen ubetinget sportslig suksess selv om flytten gav mye læring. Etter halvannet år i Sverige gikk Dyngeland på lån til Vålerenga for et lite halvår.
En stor milepæl
Mer enn ti år etter Dyngeland rystet Brann med storspill på Nesttun Idrettsplass kom Fana-gutten i fjor tilbake til fødebyen som nysignert spiller på Kniksens plass. Her har målvakten vært en viktig del av den eventyrlige reisen som Bergens stolthet har vært gjennom de siste 18 månedene. Opprykk fra OBOS-ligaen har blitt kronet med cupgull og muligheten for å møte europeisk motstand. Bakerst for rødtrøyene har Dyngeland levert varene og spiller kanskje sin livs fotball om dagen - mer enn godt nok til å overbevise Ståle Solbakken om sine kvaliteter.
Etter å ha vært fast inventar i de siste landslagstroppene kom Solbakken med en gladnyhet tidligere denne uken - lovnad om en plass i startelleveren i privatlandskampen mot Færøyene. En stor milepæl for hovedpersonen selv, men også Fana IL Fotball som moderklubb. Selve kampen bød på få utfordringer da Norge var det klart beste laget i samtlige 90 minutter. Dermed kunne Dyngeland nyte opplevelsen og øyeblikket til det fulle med en smultring i fasit til statisikken og historiebøkene.
Fana IL Fotball gratulerer Mathias med landslagsdebuten!