Grønt lys til solkraftanlegget

Publisert 1. september 2023 | Bærekraftsarbeid | Solkraftanlegg | Grønt lys til solkraftanlegget

Foto: Rune Johansen i Bergensavisen.

Fana IL Fotball kan endelig realisere planene som skal gjøre klubben til en trendsetter på fornybar energi.

Det var ikke rent få som hevet øyebrynene da Fana IL Fotball lanserte ambisjonen med å utvikle Norges grønneste idrettsanlegg. Sammen med ledende næringslivsaktører lanserte man et unikt, banebrytende og bærekraftig pilotprosjekt for å møte energikrisen med en av klubbens verdier - handlekraft.

Klubbhuset skal bli energipositivt

Overraskende avslag
Kombinasjonen av energiproduksjon, lagring på vintagebatterier og den råeste teknologien gjør dette til et pilotprosjekt Norge - og kanskje verden - ikke har sett maken til. Det siste halvåret har Fana IL Fotball fått en unison hyllest for initiativet og klubbens nærmeste naboer hadde heller ingen merknader da et varsel ble sendt ut før sommerferien.

At Plan- og bygningsetaten valgte å avslå søknaden kom derfor som et sjokk og helt ut av det blå.

Særlig med tanke på at man stod overfor en vinn-vinn-vinn-situasjon hvor Fana IL Fotball vil redusere bærekraftsavtrykket betydelig og spare kostnader som heller kan investeres i gode oppvekstvilkår samt bane vei for andre idrettslag eller bedrifter.

Stor interesse og entusiasme
For Fana IL Fotball var det uforståelig at estetikken ble et tema i et prosjekt som i bunn og grunn handler om å sette fart på grønn omstilling i henhold til lokale, nasjonale og internasjonale trender. Klubben tok derfor ansvar og sendte inn en klage for å få endret vedtaket til det beste for fremtiden.

Saken fikk etterhvert søkelys på seg av flere mediehus og har vekket stor interesse og entusiasme.

Mange har ment mye og Fana IL Fotball er glad for alle som har sett det samme som klubben - særlig med tanke på at prosjektet ivaretar samfunnsnyttig bærekraftsarbeid på alle fronter - klima, miljø og sosiale forhold.

Dialog og kommunikasjon
Fana IL og Fana IL Fotball har de siste årene blitt bortskjemt av etat for idrett + etat for finans, næring og eiendom med tanke på god dialog og kommunikasjon. Alt for å finne gode løsninger som skaper grunnlag for den gigantiske aktiviteten som utspiller seg i idrettslaget.

Når Plan- og bygningsetaten til slutt kom på banen og ønsket en diskusjon over bordet fant man også her fornuftige og effektive løsninger. Dette bekrefter hvor viktig dialog og kommunikasjon er for å unngå åpenbare misforståelser.

I et godt og løsningsorientert møte som fant sted på Nesttun Idrettsplass åpnet etaten dessuten opp for å se på muligheten for å redusere saksomkostningene pålydende kroner 62 450 da denne summen kan utløse uante positive ringvirkninger for kommende generasjoner.

En trendsetter på fornybar energi
De siste ukene har beskrivelsen energiprosjekt fått dobbelt betydning, men Fana IL Fotball gleder seg over at formalia og papirarbeid nå er historie og at man kan realisere planene som skal gjøre klubben til en trendsetter på fornybar energi.

Ved å få mulighet til å gå i bresjen for et tidsriktig og hypermoderne solkraftanlegg forplikter alle involverte seg til kunnskapsutveksling og kompetansedeling - noe som kan komme veldig mange gode til i fremtiden.

Mer om Solkraftanlegg

Produserer kortreist og fornybar energi

Publisert 16. februar 2024

Solcellekraft har fullført installasjonen av solceller og Fana IL Fotball leverer nå strøm til klubbhuset og nabolaget.

Skal installere 267 solcellepanel

Publisert 27. oktober 2023

Sammen med Solcellekraft har Fana IL Fotball finpusset detaljene for en storstilt strømproduksjon på Nesttun Idrettsplass.

Klubbhuset skal bli energipositivt

Publisert 10. mars 2023

Sammen med markedsledende samarbeidspartnere går Fana IL Fotball i bresjen for et unikt, banebrytende og bærekraftig pilotprosjekt.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram