Spennende satsing på e-sport

Publisert 18. april 2021 | Bærekraftsarbeid | E-sport | Spennende satsing på e-sport

Fana IL Fotball følger trenden og kaster seg på den populære e-sportbølgen.

E-sport er verdens raskest voksende sport - både når det gjelder utøvere og seere. I Norge har sporten fått et solid fotfeste og vokser seg større og større. At gaming kan være en meningsfull aktivitet for veldig mange barn og unge ønsker Fana IL Fotball å ta på alvor.

Gaming og e-sport er imidlertidig ikke noe nytt fenomen da den har røtter tilbake til arkadespill på 70- og 80-tallet samt datamaskiner og spillkonsoller på 90-tallet. Siden dette har e-sporten vært i enorm utvikling og gaming har definitivt kommet for å bli.

E-sport i de tusen hjem
Gaming og e-sporten er i eksplosiv vekst og undersøkelser viser at cirka 96 prosent av guttene og 63 prosent av jentene mellom 9 til 18 år i Norge spiller spill på en eller flere enheter - PC, konsoll, nettbrett eller mobiltelefon. Interessen for gaming og e-sport har med andre ord aldri vært mer populær.

E-sport er dessuten en velorganisert og strukturert konkurranseform. Utøvere som ønsker å nå toppen legger ned utallige treningstimer på lik linje med andre toppidrettsutøvere.

Tekniske, taktiske, fysiske og mentale ferdigheter
For å at norsk e-sport skal utvikle seg til nye høyder må en rekke myter og fordommer bekjempes. Gaming og e-sport utøves ikke bare av spillere som stenger seg inne på eget rom og spiser usunn junk food.

E-sport på nasjonalt og internasjonalt toppnivå krever knallhard trening - både fysisk og mentalt. 

Utøvere som lykkes bak skjermen og tastaturet må ha lynkjappe reaksjonsevner på høyde med topptrente jagerpiloter samtidig som man har omfattende teknisk og taktisk spesialkompetanse for spillet man konkurrerer i. Grunnlaget for gode prestasjoner i e-sport legges i viktige forberedelser. Derfor har de beste lagene knyttet til seg trenere, kostholdseksperter og fysioterapeuter for å optimalisere inngangen til timeslange kamper.

Flere forskjellige grener
Det finnes i dag konkurransemiljøer knyttet til en rekke spill i forskjellige sjangre. Norges Fotballforbund har blant annet tatt et sterkt eierskap til eFotball ved å arrangere både kretsmesterskap og norgesmesterskap i tillegg til å ha ansvaret for det norske eFotballandslaget.

Selv om eFotball er det som ligger nærmest kjernevirksomheten til Fana IL Fotball er det ingen grunn til å utelukke at andre grener innenfor e-sport også vil være høyaktuell.

Blant annet fordi den norske e-sportligaen med navn Telialigaen er den største av sitt slag i Europa. Telialigaen består av fire forskjellige grener i spillene Counter-Strike: Global Offensive, Rocket League, League of Legends og Hearthstone. Med over 800 lag og til sammen 4500 spillere fordelt på seks divisjoner gjør ligaen til en arena med lav terskel for å delta og således en suveren ener på breddesatsing til e-sporten.

Skal styrke fellesskapet
Ved å legge til rette for e-sport skal Fana IL Fotball få gamere og e-sportinteresserte ut av gutte- og jenterommene og inn i det positive fellesskapet på Nesttun Idrettsplass.

Mange barn og unge som opplever utenforskap og som står i fare for en ensom tilværelse i tradisjonell idrett opplever ofte inkludering og mestring i spillverdenen. En del av disse kommuniserer og samarbeider svært godt digitalt og dersom man møtes fysisk blir dette også en viktig arena for utvikling av sosial kompetanse.

Tilbudet om e-sport i Fana IL Fotball er derfor ment å være en lavterskel og trivelig fritidsaktivitet, men også et springbrett for utøvere og lag som har konkrete mål og ambisjoner med gamingen.

Selv om e-sport er verdens raskest voksende sport kan det fort bli en trussel mot folkehelsen på grunn av langvarig sitting og fysisk inaktivitet. Fana IL Fotball vil derfor bruke idrettskompetansen i klubben til å implementere et fokus på søvn, kosthold og fysisk aktivitet i e-sportmiljøet. Dette for at utøverne skal stå best mulig rustet til å prestere og bli den beste utgaven av seg selv.

E-sporten er i det hele tatt på sterk fremmarsj og for Fana IL Fotball blir veien litt til mens man går. Klubben ønsker å ta ansvar og vise vei i utviklingen av e-sportaktivitet som stadig flere unge og voksne anser som en underholdende og meningsfull fritidssyssel. Fana IL Fotball ønsker rett og slett å bry seg litt ekstra ved å engasjere seg i og rundt arenaer den yngre garde er en del av.

Mer om E-sport

Klar for Fanaligaen med EA FC 24

Publisert 6. oktober 2023

Tredje sesong i Fanaligaen står nå for tur med den nyeste generasjon av spillkonsoller og EA FC 24.

Breddelagskvelder med innefotball og FIFA

Publisert 18. januar 2023

Fana IL Fotball viderefører e-sportsatsingen som er eksklusiv for breddelagene i ungdomsfotballen.

2013-årgangen inntar Fanaligaen

Publisert 8. januar 2023

E-sportsatsingen i Fana IL Fotball fortsetter og nå er det 2013-årgangen sin tur til å ta del i sosiale og lystbetonte miljøet.

Nå starter høstsesongen i Fanaligaen

Publisert 7. oktober 2022

Det er fortsatt noen få ledige plasser til de sosiale og lystbetonte onsdagskveldene med med PlayStation 5 og FIFA 23.

Har fått FIFA 23 i hus

Publisert 30. september 2022

Power var ikke vond å be da Fana IL Fotball ville fornye den populære e-sportsatsingen med FIFA 23.

Introduserer Fanaligaen for gamere

Publisert 12. april 2022

Fanaligaen skal få gamere og e-sportinteresserte ut av gutte- og jenterommene og inn i et positivt fellesskap.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram