Før kampen: Fana - Brann

Publisert 1. august 2021 | Fotballutdanning | Seniorfotball | Representasjonslag | Herrelaget | Før kampen: Fana - Brann

Foto: Odd Løvset i Hordalandsfotball.

Ti år etter cupdramaet mellom Fana og Brann skal lagene i dag møtes på ny.

Allerede uken etter den første obligatoriske kampen for herrelaget på 637 dager venter en storkamp sett med Fana-øyne. Rødtrøyene på Kniksens plass står på motsatt banehalvdel nesten nøyaktig ti år siden sist cupkamp mellom lagene.

Flaggskipet
Dette er på mange måter Davids kamp mot Goliat. Til tross for en miserabel sesong så langt kommer nemlig Brann til kampen med forventning om et enkelt avansement mot et lag som knapt nok har spilt kamp. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at flaggskipet i bergensfotballen har plassert seg aller sist i Eliteserien av en grunn. Få scorede mål og mange innslupne gir som regel nemlig minimalt med seire.

Dette har naturligvis fått sine konsekvenser med treneravsettelse og hyppige nyheter om spillerlogistikk. Allerede i cupkampen kan flere nye Brann-stjerner få sin debut og mulighet til gi laget et løft. Den konstituerte hovedtreneren Eirik Horneland ser dessuten garantert på oppgjøret som en fin måte å skape relasjoner mellom spillerne før alvoret i Eliteserien braker løs. Gjennomføringen av 1. runde i NM for menn på Stavollen Idrettsplass var i alle fall høyst profesjonell. Kanskje er drømmen om en ny cupfinale et nødvendig pusterom fra marerittet man opplever i Eliteserien?

Askeladden
For Fana-guttene ble det bursdag, 17. mai og julaften på en og samme tid da man endelig sparket i gang fotballsesongen 2021. Til tross for manglene kamptrening viste Ørjan Hålands disipler litt av hva som bor i dem. Selv om en cupkamp mot Brann er noe helt spesielt er også en generalprøve før seriestart og en perfekt måte å finpusse formen på.

I et historisk perspektiv kan Brann vise til en imponerende lang seiersrekke mot lokale lag i NM. Fana IL Fotball har imidlertidig vist seg å være en askeladd som har sjokkert og rystet gjestene ved flere anledninger. Før spillerne i dagens Fana-tropp ble født stod de rød- og hvitstripede for en cupbombe i 1989 da Brann sin 38 år lange rekke med avansement på bekostning av naboklubber ble brutt. Tre år senere skulle Brann reise kjerringen i cupen etter en meget skuffende vårsesong, men måtte på ny akseptere et nederlag mot Fana-guttene.

For ti år siden ble cupbomben avverget i siste sekund etter en vill sluttspurt fra Brann sin side i en kamp hvor målvakten Mathias Dyngeland stjal overskriftene etter ha nærmest stengt Fana-buret. Blant sine lagkamerater var både Joachim Dankertsen og Mats Walberg i aksjon - begge rutinerte ringrever på dagens Fana-lag. Dankertsen har begitt seg inn på sin tolvte sesong i Fana-drakt hvilket i seg selv er sjelden kost i både lokal, nasjonal og internasjonal fotball - på lik linje med Rosenborg-legenden Roar Strand, Ryan Giggs i Manchester United og den evige kaptein Paolo Maldini i AC Milan.

Kampen blir i det hele tatt en gøy opplevelse for alle involverte og en god pekepinn på hvordan spillestilen i Fana IL Fotball, som også dyrkes lojalt i akademiet, står seg mot Eliteseriemotstand. Om enda en NM-runde skal være innenfor rekkevidde må nok Fana-guttene prestere maksimalt samtidig som Brann ikke har helt dagen. Det er uansett lite sannsynlig at Håland har lagt en plan om å forsvare seg til seier.

Slik blir cupfesten

Fana - Brann
2. runde i NM for menn, Varden Amfi
Søndag 1. august 2021 klokken 14:00

Mer om Herrelaget

Fredrik Haugen klar for neste kapittel

Publisert 9. april 2024

Stjernesigneringen Fredrik Haugen skal være en ledestjerne både på og utenfor banen i årene som kommer.

Møter Lysekloster i NM for menn

Publisert 26. mars 2024

Norges Fotballforbund har offentliggjort kampoppsettet for første ordinære runde.

Nilsen er rødhvit

Publisert 24. mars 2024

Goalgetteren Tim Nilsen har gått fra å være klubbnomade til å bli en skikkelig kontinuitetsbærer.

Midtgaard signerte flerårskontrakt

Publisert 9. februar 2024

Den romantiske drømmen om en fotballreise fra Knøttefotball til representasjonslag har blitt en virkelighet for Simon Midtgaard.

Treningskampene til herrelaget

Publisert 1. februar 2024

Som tidligere spares det ikke på kruttet i sesongoppkjøringen til Fana IL Fotballs herrelag.

Jonas Lygre styrker angrepet

Publisert 1. januar 2024

Den uslepne diamanten Jonas Lygre har signert en flerårskontrakt med Fana IL Fotball.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram